30 fakte interesante për makinat.

Admin 0

 

 1. Ka aktualisht 1 bilion makina që janë në përdorim.
 2. Rreth 165.000 makina prodhohen cdo ditë.
 3. Do të zgjaste më pak se 6 muaj për të shkuar në hënë me makine me një shpejtësi prej 95 Km/h.
 4. Deri në 19 vajza mund të futen në një makinë Smart.
 5. Një makinë normale ka rreth 30.000 pjesë.
 6. 75% nga makinat që Rolls-Royce ka prodhuar janë akoma në perdorim sot.
 7. Marka Volkswagen zotëron: Bentley, Bugatti, Lamborghini, Audi, Ducati dhe Porsche.
 8. Amerikanët shpenzojnë mesatarisht 38 orë në vit të ngecur në trafik.
 9. Aksidenti i parë me makinë ka ndodhur në vitin 1891, në Ohio.
 10. Shancet që të vdesësh në aksident me makinë janë 1 në 5.000.     
 11. Ka më shumë makina sesa njërez në Los Angeles.
 12. Kilometrat më të shumta të bëra nga një makinë janë 4.586.630 km.
 13. Makina më e shpejtë legale në qarkullim është Bugatti Veyron Super Sport, me një shpejtesi prej 431 km/h.
 14. Ti biesh borisë , përvecëse në raste emergjence ,është ilegale në New York.
 15. 95% e jetëgjatësisë së një makine është e shpenzuar në parkim.
 16. Në fillim vitet e Shekullit 20, kuajt prodhonin kaq shumë ndotje me jashtëqitjet e tyre, saqë makinat u panë si një alternativë “ekologjike”
 17. Një makinë mesatare është 80% e riciklueshme.
 18. Në vitet 1900, 40% e makinave Amerikane fuqizoheshin nga avujt, 38% nga elektriciteti dhe 22% nga karburanti.
 19. Aksidentet vrasin rreth 1.25 milion njërez në vit.
 20. Te shkruash mesazhe në telefon ndërkohë që nget makinen rrit shancet të përplasesh me 23 herë.   
 21. Aksidentet në rrugë vrasin më shumë njërëz në botë sesa malaria.
 22. Një Amerikan mesatar konsumon 1 në 5 vakte ushqimesh në makinë.
 23. Rregullat Europiane dhe Amerikane i kërkojnë prodhuesëve të makinave elektrike të krijojnë zhurma artificiale për sigurinë e kalimtarëve.
 24. Vetëm 18% e amerikanëve mund të ngasin një makinë me kamio manuale.
 25. Gjysma e makinave të reja në Norvegji janë elektrike ose hibride.
 26. Në vitin 2013, ngjyra e bardhë ishte ngjyra më e përhapur e makinave.
 27. Volkswagen shiti më shumë salçiçe sesa makina në vitin 2015.
 28. Airbag hapet në një shpejtësi prej 30 milisekondash.
 29. Makina e parë e Porsche në vitin 1898 ishte elektrike.
 30. Kur radio u vendos në makina, disa shtete nuk e donin me arsyetimin se mund të shpërqendronte shoferët dhe të shkaktonte aksidente.

This post is also available in: English