Dy helikopterët më të frikshëm në botë!

liridona 0

Ushtritë kanë dy lloje më të zakonshëm helikopterësh: helikopterë sulmi dhe helikopterë transporti. Të parët mbajnë shumë armë, të dytët mbajnë shumë peshë.
Helikopterët e sulmit më të frikshëm në botë mendohet se janë AH-64 Apache nga SHBA dhe KA-52 Alligator i ushtrisë ruse.

Apache ka fluturuar për herë të parë në vitin 1975, dhe që atëherë ka marrë përditësime të shumta. Varianti më i fundit është AH-64E.

Alligator ka fluturuar për herë të parë në vitin 1997, dhe si paraardhës ka KA-50 Black Shark.

Po si janë kundër njëri-tjetrit?
KA-52 ka një shpejtësi maksimale prej 315 km/orë. Mund të ngrihet deri në 5499 metra lartësi, mund të bëjë 1100 kilometra me një furnizim karburanti.
Apache arrin 302.5 km/orë. Ngrihet deri në 6248 metra lartësi dhe me një furnizim karburanti bën 481 kilometra.
K52 ka tre helika, gjë që e bën shumë të manovrueshëm.
Apache ka motorin më tradicional me 4 helika
Alligatori rus mban armë si predha antitank VIKHR dhe ATAKA; predha ajër-tokë Kh-25 ML dhe raketa S-8 pa drejtim të komanduar. Mban predha anijesh Kh-35 dhe mund t’i qëllojë shënjestrat që 128 k larg. Ka gjithashtu edhe armë automatike 2A42 30 mm që mund të qëllojnë 550 fishekë për minutë.
Apache mban 16 perdha “Hellfire” dhe 76 raketa2.75 inç. Ka edhe një mitraloz 30 mm me 1200 fishekë.
Ajo që Apache ka më shumë se rusët, janë dronët.
Fituesi? Apache, por me pak diferencë. KA-52 mund të jetë më i manovrueshëm, por mbështetja që Apache ka nga dronët e ndryshon në mënyrë tërësore betejën.