Formula E, çfarë duhet të dimë për rivalin e Formula 1

Mariglen 0

Ish-ylli i Formula 1, Felipe Massa, është kthyer në motorsport, konkretisht në Formula E, I cili do të bashkohet me ekipin Venturi FE për të marre pjese ne  sezonin e pestë dhe më tej.  Ai neshkruajti nje kontrate per 3 vjet. Por çfarë ka nënshkruar saktësisht  ai ? Formula ka tërhequr disa  prodhues të mëdhenj në sport si:  Audi,  Nissan, Porsche, BMW dhe Mercedes – dhe premtoi makina më të shpejta dhe më të fuqishme për të përmirësuar spektaklin.

1.Bateria në makinat FE është tani shumë e madhe

Ndryshimi më i madh në konfigurimin aktual eshte prezantimi i një bateri shumë të fuqishme duke premtuar pothuajse dyfishin e kapacitetit te ruajtjes se  energjisë për ekipet dhe shoferët.

Që do të thotë…

Nuk ka nderrim të makines ne mes  te gares

Dihet qe gjithmone  shfaqet pak panik kur duhet te ndryshohet  makina ne mes te gares. Aktualisht makinat mund të garojnë deri ne mes te gares me nje bateri te ngarkuar , kur shoferi kalon ne rruge me  gropa  ai hyp  në një makinë të dytë me një bateri të ngarkuar plotësisht për të përfunduar garën.

Për sezonin 2018/2019 megjithatë (sezoni i pestë), kjo bateri  e madhe  do të thotë që shoferët mund të kenë energji në të gjithë garën në të njëjtën makinë.

Makinat janë më të fuqishme

Fuqia është rritur nga 50kW në 250kW, një prodhim total afërsisht i barabartë me rreth 335bhp- për kualifikimin. Shuma maksimale e energjisë në dispozicion gjatë garës është 200kW (270bhp), ndërsa rigjenerimi maksimal i fuqisë është vendosur në 250kW.

Ata do të paraqesin pajisjen e mbrojtjes Halo

Halo është projektuar në shasi për sezonin e pesë te  veturave, por për FE ata marrin një shirit të veçantë të dritës LED. Shiriti do të shfaqë gjëra si:  mënyra të ndryshme të fuqisë dhe “informacione të tjera të lidhura me garat”.

Ka një gomë të veçantë Michelin

Në mënyrë të veçantë, një gomë Michelin Pilot Sport, i përshtatet  FE dhe “kërkesave unike të garave në rrugë elektrike”. Gomat janë më të lehta se më parë, kanë një dizajn të ri grafik dhe kanë rezistencë më të ulët të rrotullimit,te cilatjane  vendimtare për shpejtësinë dhe efikasitetin.

Pesha minimale është më pak se një ton

Kjo makine peshon  900 kg përfshirë edhe  shoferin, me baterinë që merr 385 kg të atij totali. FE ka bere nje zgjedhje te zgjuar  te permasave :   5.1m e gjatë, 1.77m e gjerë dhe 1m e lartë. Duke supozuar se ju nuk mund ta imagjinoni  sesi duket ajo,  makina do jete afersisht si  BMW 7 Series e ulët me pjesen qendrore te hapur.

This post is also available in: English