Honda do të mbyllë fabrikën në Britani, rrezikohen 3500 vende pune

ardita 0

Honda do te mbylle ne vitin 2022 fabriken qe ka ne qytetin Swindon ne Britanine e Madhe, ku ka te punesuar rreth 3500 njerez per ndertuar modelin Honca Civic.

Fabrika në Swindon është fabrika e vetme e Hondës në BE dhe rreth 100,000 modele Civic janë ndërtuar atje çdo vit. Fabrika është aktualisht i vetmi vend në botë që ndërton Civic Hatch dhe në vitin 2018, Civic ishte makina e tretë më e shitur nga Mbretëria e Bashkuar në mbarë botën.

Deputeti konservator në Swindon Justin Tomlison tha se: “Ky vendim është bërë për shkak të tendencave globale dhe nuk ka lidhje me Brexit”. “Fabrika japoneze do të mbyllet gjithashtu pasi të gjitha prodhimet e tregut evropian po konsolidohen në Japoni, ku kompania është e bazuar. Ky konsolidim lehtësohet nga marrëveshja e re tregtare e BE-Japonisë, e cila do t’i lejojë Hondës të prodhojë makinat e saj në Japoni dhe t’i importojë ato në BE, sesa të prodhojë makinat në Evropë.”

Më 1 shkurt 2019, një marrëveshje e re tregtare midis BE dhe Japonisë hyri në fuqi. Marrëveshja do t’i japë fund tarifës 10 për qind të aplikuar aktualisht për makinat japoneze të importuara në BE, megjithëse ky ndryshim po futet gradualisht në një periudhë prej shtatë vjetësh, në mënyrë që të lejohen prodhuesit e makinave evropiane të përgatiten.

Honda UK Manufacturing u themelua në vitin 1985 dhe prodhimi në fabrikën Swindon filloi në vitin 1989.

This post is also available in: English