Ja disa nga konceptet më të bukura amerikane nga vitet 80′

ardita 0

Ndërkohë që pjesa tjetër e botës së automobilave ende po mendonte për makinat e tyre të konceptit, konceptet amerikane që nga vitet 1980 u përpoqën të ishin të hijshme duke shikuar  drejt së ardhmes. Industria amerikane e makinave ka pasur shumë për të shpresuar gjithashtu, kryesisht për shkak se çmimet e naftës kishin rënë nga fundi i viteve 80-të.

Më poshtë janë të listuara 9 makina-koncept amerikane që vendosnin disa tendenca të mëdha që do të pasqyroheshin gjatë dekadave të ardhshme.

1987 Oldsmobile Aerotech

Oldsmobile përfundoi ndërtimin e tre makinave konceptuale të quajtur Aerotech gjatë viteve 1980 dhe në vitet 1990. Aerotech 1 në të vërtetë ka vendosur rekorde të shpejtësie.

1983 Buick Questor

Buick nuk ishte i njohur për të qënë novator ose për të bërë makina sportive, megjithatë ndërtoi konceptin Questor që përfshinte teknologjinë më të fundit të asaj kohe.  

1984 Ford Maya

Maya ishte një bashkëpunim midis Ford dhe Italdesign. Në fillim të viteve 1980, Ford donte të provonte idenë e një makinë dy vendëshe me çatinë e hapur në tregun amerikan. Në fakt duket po aq mirë sa një model nga BMW M1 ose Lotus Etna, Ford Maya kishte një motor V6 që prodhon 250 kuaj fuqi.

1985 Buick Wildcat

Nëse Questor nuk ishte një koncept mjaft i mahnitshëm për Buick në vitet 1980, Wildcat u paraqit si një makinë për eventet e garave. Ka një motor V6 dhe prodhon 360 kuaj fuqi. Buick ishte ende duke ekperimentuar me teknologjinë e gjerë me Wildcat e cila përmbante një ekran dixhital në qendër.

1986 Chevrolet Corvette Indy Concept

General Motors ishte mbreti i makinave koncept në vitet 1980. Koncepti Indy ishte makina që ka ndihmuar të mbajë spekulimet e një prodhimi të mesëm të autorizuar.

1987 Chevrolet Express

Emri Express u përfor më vonë për linjat e kamionëve të Chevy, por në mesin e viteve 1980 GM ishte në bisedime me qeverinë për krijimin e disa rrugëve të posaçme për kalimin e automjeteve me shpejtësi të lartë.

1987 Lamborghini Portofino

Lamborghini nuk është një kompani amerikane, por projektuesi Chrysler Kevin Verduyn fillimisht ka skalitur projektimin origjinal për Portofino në argjilë dhe e quajti Chrysler Navajo. Pasi Chrysler bleu Lamborghinin, ajo u shfaq në Frankfurt ‘Auto Show’, të ndërtuar mbi një shasi Lamborghini Jalpa me një motor V8 dhe me një simbol Lamborghini.

1988 Plymouth Slingshot

Trupat në formë pyke dhe automjetet e orientuara drejt stiit të jetesës që synonin tregun e të rinjve u bënë një gjë e mirë në vitet 1980.

1989 Dodge Viper RT/10 Concept

Kur bie fjala për makinat koncept, Viper është legjendar. Koncepti Viper RT/10 u ndërtua duke përdorur një Lamborghini të zhvilluar V10 në vend të V8 që ishte  planifikuar fillimisht dhe ishte një motori V10 që u vendos në makinën përfundimtare.