Ja se çfarë materiali do të përdori Fordi në vënd të fibrave të karbonit!

liridona 0

Ford do të fillojë të përdorë një material të ri në automjetet e tyre që është edhe më i lehtë dhe më i fortë se fibra karboni.

Materiali i ri në fjalë nuk është në të vërtetë i ri – është zbuluar fillimisht në vitin 1962, por askush nuk e dinte se çfarë të bënte me të, kështu që ai “vuajti” në letra akademike për dekada të tëra. Më pas u rizbulua në vitin 2004 nga Andre Geim dhe Konstantin Novoselov në Universitetin e Mançesterit, i cili pastaj kaloi vite duke studiuar materialin e ri “mrekulli”. Ata madje fituan një çmim Nobel në Fizikë në vitin 2010 për punën e tyre.


Ky material quhet grafenë.
Aktualisht, grafeni e shikon përdorimin në aplikacionet e teknologjisë, si telefonat celularë, por ne ende po zbulojmë përdorime të reja për këtë material të pabesueshëm.

Për fat të keq, është gjithashtu shumë i shtrenjtë. Mos prisni që të shihni një Ford Mustang me një trup grafene gjithmonë. Por Ford ka zbuluar mënyra për të përdorur sasi të vogla në karburant,në mbulesat e motorit përpara për të parë përfitimet maksimale
“Përparimi këtu nuk është në material, por në mënyrën se si e përdorim atë”, tha Debbie Mielewski, lider i lartë teknik i Ford në materialet e reja. “Ne jemi në gjendje të përdorim një sasi shumë të vogël, më pak se gjysmë për qind, për të na ndihmuar të arrijmë përmirësime të rëndësishme në qëndrueshmëri, rezistencë të shëndoshë dhe zvogëlim të peshës”.
Ford ka arritur të arrijë një zvogëlim prej 17% të zhurmës, përmirësim prej 20% në vetitë mekanike dhe 30% qëndrueshmëri më të mirë të ngrohjes duke e shtuar atë në komponente të caktuara.

Ford planifikon të përdorë grafenë në 10 komponentë të gjetur në 2019 Mustang dhe F-150 deri në fund të vitit 2018 dhe të fillojë ta përdorë atë në automjete të tjera duke filluar nga viti i ardhshëm.